EDC primjer ljuskica za zube - ženski zubi

Trajnost zubnih ljuskica

Trajnost zubnih ljuskica

Dobro održavanje higijene te redovite kontrole kod stomatologa ključ su dugotrajnosti zubnih ljuskica, a njihovo postavljanje pacijente ne ograničava u prehrambenim navikama niti će konzumacija određene hrane utjecati na boju ljuskica za zube.

Što su točno zubne ljuskice?

Pitate se kako hollywoodske zvijezde postižu tako savršen osmijeh? Zavidite im na njihovim velikim, bijelim i savršeno poredanim zubima? Pitate se zašto majka priroda i kod vas nije bila toliko darežljiva? Odgovor nije u pukoj sreći genetike već u keramičkim ljuskicama za zube i vještim rukama naših stomatologa i zubnih tehničara.

Zubne ljuskice su minimalno invazivni protetski nadomjesci izrađeni od izuzetno tanke potpune keramike, koji se lijepe na prednju plohu prirodnog zuba s ciljem dugotrajnog poboljšanja estetskog izgleda zuba.

Ljuskicama možemo mijenjati oblik zuba, boju, veličinu i njegov nagib, kao i zatvarati razmake između zuba (dijasteme) te zaštititi zube od eventualne erozije koje mogu biti povezane s gastritisom ili bulimijom.

Zubne ljuskice – prije i poslije

Važno je napomenuti kako se takve zubne navlake izrađuju individualno za svakog pacijenta od visoko estetske e.max keramike koja posjeduje sposobnost vjernog imitiranja izgleda prirodnog zuba.

Tko je pogodan kandidat za ljuskice?

Pacijent sa željom promjene estetskog izgleda svojih zubi, a da pritom ima zdrave, sanirane zube bez karijesnih lezija, bez većih kompozitnih ispuna na tim zubima te poželjno bez endodontskog liječenja tih zubi. Zubno meso mora biti zdravo, a higijena besprijekorna!

Da bi se sa sigurnošću utvrdilo da li ste kandidat potrebno je doći u našu ordinaciju, gdje će naš stručni tim obaviti stomatološki pregled te ukoliko je potrebno napraviti rendgenski snimak zubi kako bi dali konačnu odluku jeste li pogodan kandidat za estetske zubne ljuskice.

Koja je procedura izrade ljuskica za zube?

Za dobivanje savršenog osmijeha pomoću estetskih zubnih navlaka potrebno je nekoliko dolazaka k stomatologu.

Na prvom pregledu analizira se vaše oralno zdravlje, radi se kompletna klinička i radiološka dijagnostika te se raspravlja o vašim željama i mogućnostima kojima raspolažu naši stručni stomatolozi.

Ukoliko ste pogodan kandidat i čvrsto ste se odlučili za zahvat možemo u istoj posjeti uzeti otiske vaših zubi te nekoliko fotografija osmijeha i zubnih lukova.

Na temelju fotografija naši doktori rade takozvani digitalni smile design tj. kompjutersku simulaciju vašeg osmijeha s ljuskicama. U tom procesu rade se brojne kombinacije oblika, boja te veličina budućih ljuskica za zube tražeći onu koja najbolje odgovara obliku vašeg lica te ostalih zubi. Na temelju digitalne simulacije tehničar radi wax-up, odnosno modelira ljuskice iz voska na sadrenom modelu dobivenom prema otisku.

U idućoj posjeti dajemo vam mogućnost probe i simulacije budućih ljuskica izravno u vašim ustima (mock-up), gdje vam privremenim kompozitnim materijalom prenosimo u usta zubne ljuskice koje je tehničar individualno modelirao za vas.

I tu nastupate vi, sa sugestijama, da li vam se sviđaju zubi ili biste htjeli da su malo duži, kraći, kockastiji i slušamo sve vaše komentare. To je savršen način da tehničar i stomatolog dobiju uvid u vaše osobne želje, ali i da vi vidite kako će izgledati vaš budući osmijeh prije nego što se krene s brušenjem zubi.

Prije same pripreme zuba, često se odlučimo za izbjeljivanje zubi kako bi konačan rezultat bio spektakularniji. Također, u situacijama kada je razina zubnog mesa nejednolika na pojedinim zubima, radi se postupak laserskog uklanjanja zubnog mesa (gingivektomija) kako bismo postigli simetriju, a samim time i maksimalnu estetiku.

Idući korak je brušenje zuba. Brusi se samo prednja ploha zuba i to za samo 0,3-0,6 mm, što je znatno manje nego kada se brusi zub za krunicu. Pritom se maksimalno štedi zubno tkivo, smanjuje se mogućnost preosjetljivosti zubi te opasnost od gubitka vitaliteta zuba. Danas, sve češće izrađujemo non-prep ljuskice za zube, odnosno ljuske bez brušenja zubne površine, ukoliko postoje idealni uvjeti za takav zahvat.

Nakon brušenja uzima se precizan otisak zuba te se pacijentu izrađuju privremene ljuskice od kompozitnog materijala s kojima funkcionira kraće vrijeme do izrade gotovih keramičkih ljuskica. Privremene ljuskice su estetski prihvatljive i štite zub od preosjetljivosti prilikom konzumacije hrane i pića.

Da bi ljuskice u potpunosti zadovoljile vaša, ali i naša očekivanja, radi se barem jedna proba rada. Tada pacijent ima priliku vidjeti ljuskice u ustima i dati sugestije za eventualne dorade i korekcije. Provjerava se boja, odnos ljuskica u zagrizu i ostalim kretnjama čeljusti kako bi se konačan rad doveo do savršenstva.

Tehničar tada završno dorađuje ljuskice te su one spremne za cementiranje.

Ljuske se cementiraju posebnom adhezivnom tehnikom koja pruža izuzetno čvrstu vezu ljuske sa zubom tako da se ne trebate bojati da će se ona lako odlijepiti.

Nakon cementiranja nije potrebno vrijeme oporavka već se pacijent odmah vraća svojim normalnim svakodnevnim aktivnostima.

Kako održavati ljuske i kolika je njihova trajnost?

Redovito i kvalitetno održavanje higijene zuba i usne šupljine te redovite kontrole kod stomatologa ključ su dugotrajnosti ljuskica.

Iako sama keramika ne može stradati od karijesa, ona se nalazi samo na prednjoj površini zuba, što znači da zubno tkivo ispod ljuske može biti zahvaćeno karijesom ukoliko je higijena loša.

Temeljitim četkanjem zubi 2 puta na dan, čišćenjem interdentalnih prostora zubnim koncem te nježnim masiranjem zubnog mesa mekanom četkicom, problemi kao što su karijes i povlačenje zubnog mesa iznad ljuske biti će izbjegnuti. Takvim održavanjem rad može potrajati i preko 10 godina.

Važno je napomenuti da zubne ljuskice ne znače i promjene u prehrambenim navikama niti će one promijeniti boju uslijed konzumacije kave, čaja i obojene hrane, ali ipak se ne preporuča otkidati žilavu i tvrdu hranu ljuskama. Također, navike kao što su grickanje noktiju, čačkalice ili otvaranje raznih predmeta zubima trebaju se eliminirati. U suprotnom postoji opasnost od pucanja ili ispadanja ljuskica.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy