• +385 1 557 38 39

    NARUČITE SE

Izbjeljivanje zubi prije i poslije

Često postavljena pitanja i odgovori za izbjeljivanje zubi

Je li izbjeljivanje (bleaching) štetno za zube?

Brojnim znanstvenim istraživanjima dokazano je da bleaching ne oštećuje i ne uništava zube.

Kako izbjeljivanje djeluje?

U osnovi svega je gel vodikovog peroksida čije molekule prodiru u mirko pore cakline te razbijaju i uklanjaju molekule zadužene za obojenje zuba (kava, čajevi, obojana hrana, crno vino, cigarete itd.).

Boli li izbjeljivanje?

Pravilno izbjeljivanje zuba u većini slučajeva ne boli. Kod manjeg broja ljudi moguća je pojava preosjetljivosti i lakša povremena bolnost u prvih 12-24 sata nakon izbjeljivanja. Obično reagiraju zubi s oštećenom caklinom ili ispunima koji propuštaju. U svakom slučaju to nije ništa trajno ni zabrinjavajuće.

Na što treba pripaziti nakon izbjeljivanja zubi?

Caklinske (zubne) pore su pojačano otvorene zbog djelovanja gela te samim time osjetljivije na ponovno primanje molekula koje uzrokuju tamnu boju. Prva dva tjedna bi trebalo izbjegavati ili smanjiti unos kave, crnog vina, kurkume, cikle, crnog čaja i cigareta.

Trajnost boje nakon izbjeljivanja?

Ovo je potpuno individualno i najviše ovisi o navikama. Načelno se boja zadržava više godina te onda polako „nestaje“. Redovitim čišćenjem kamenca i pjeskarenjem te promjenom životnih navika moguće je zadržati bjelinu jako dugo. Kada se boja počne gubiti, dovoljno je napraviti tzv. „touch up“ s nekom od varijanti home bleachinga.

Jačina izbjeljivanja zubi

Nužno je imati realna očekivanja i ne nasjedati na razne marketinške trikove kojima se nažalost svi koriste. Zubi imaju određeni nivo do kojeg se mogu izbijeliti i to je nemoguće precizno odrediti. Kod nekih se maksimalni efekt postiže u jednom posjetu, a kod drugih je bleaching potrebno ponoviti još nekoliko puta, kroz „in office“ ili „home“ bleaching. Također, uzrok obojenja zuba igra veliku ulogu u cijeloj priči.