zubar zagreb, najbolji privatni zubar zagreb, estheti dental center, edc

Zubni most i zubne krunice – Kako nadoknaditi izgubljene zube? (primjer iz prakse)

Puni zubni niz je preduvjet za dobru estetiku i funkciju cijelog žvačnog sustava. Vlastiti zdravi zub je uvijek najbolje rješenje, bez obzira na sve danas dostupne metode koje nudi stomatološka protetika i implantologija, stoga se isplati na vrijeme rješavati stanja poput karijesa ili upale zubnog živca. Nažalost, s vremenom ipak neizbježno dolazi do propadanja i gubitka nekih zuba, što zbog vlastitog nemara ili straha od stomatologa, ili zbog bolesti i traume. Oštećeni zubi gube funkciju i izgled, a manjak zuba narušava prethodno cjelovit žvačni sustav. U tim situacijama potrebno je nadoknaditi izgubljene zube ili zaštiti preostale zube od daljnjeg propadanja. Moderna zubna protetika nudi više rješenja za nadoknadu zuba – zubne proteze, implantati, krunice i/ili mostovi. U tekstu koji slijedi ćemo reći nešto više o zubnim krunicama i mostovima.

Krunice nadoknađuju oštećeni zub, dakle rade se kada u kosti još uvijek postoji korijen zuba, a kruna je uništena karijesom, traumom ili jednostavno želimo poboljšati njezin oblik i boju. Zubne krune se izrađuju od različitih materijala, a najčešći su metal keramika i bezmetalna keramika. Metal keramika je dugo na tržištu, pouzdan je i ekonomičan materijal koji ako se dobro izradi i ako se zubi pravilno pripreme, daje lijepu estetiku i dugotrajnu sigurnost. Bezmetalna keramika u sebi ne sadrži metal (cirkon, litij disilikatna keramika, empress, emax ili sl.) te je stoga njome moguće lakše postići vrhunske estetske rezultate i individualizaciju boje. Bezmetalne krune su i skuplje od metal keramičkih kruna.

U slučaju da nedostaje jedan ili više zuba, moguće rješenje su zubne proteze (djelomične ili potpune) ili mostovi. Zubni mostovi nadomještaju izgubljeni zub/zube na način da se susjedni preostali zubi obruse te služe kao nosači za konstrukciju zubnog mosta. Zubni most također može biti izrađen od metal keramike ili bezmetalne (cirkon) keramike, a prednosti i nedostatke pojedinog materijala smo opisali ranije. Zubni most može biti izrađen i u prostorima gdje nema zuba koji se mogu iskoristiti kao nosači, ili u situacijama gdje je šteta brusiti zdrave susjedne zube. Tada su nosači zubni implantati (most na implantatima). Koja je opcija najbolja, ovisi o više faktora. Ako su preostali zubi slabije građe, nije ih loše obrusiti i staviti pod krune/mostove. S druge strane, nekada je raspon koji treba nadoknaditi prevelik pa je svakako bolje ugraditi zubne implantate kao nosače. Potrebno je dobro analizirati postojeću situaciju prije konačne odluke (digitalni ortopan, pregled i konzultacije sa stomatologom itd.).

U nastavku možete pogledati nekoliko rješenja djelomične bezubosti implantatima, zubnim mostovima i krunama te pročitati koju terapiju su prošli neki naši zadovoljni pacijenti.

Slučaj 1

Pacijent (25) u ordinaciju dolazi nezadovoljan izgledom i bojom svojih prednjih zuba. Gornje desna dvojka je endodontski liječen zub koji je s vremenom potamnio, desna jedinica ima metalkeramičku krunicu neprirodnog izgleda, a lijeva jedinica I dvojka imaju stare kompozitne ispune koji su poprimili smeđe pigmentacije.

Slika “prije” I “poslije” za slučaj 1.

Rješenje za našeg pacijenta bila je izrada 4 potpuno keramičkih cirkonskih krunica od lijeve do desne gornje dvojke. Izrada ljuskica nije bila moguća iz razloga što su one indicirane samo na zdravim zubima koji nemaju postojećih ispuna ili starih protetskih radova, nego zdravu, netaknutu caklinu. Također, debljina ljuskica nije dovoljna da bi prekrila tamna obojenja kao što je desna dvojka. Cirkon je keramički materijal kojim se savršeno može blokirati tamna boja unutrašnjosti zuba. 

Nakon što smo skinuli staru krunicu na desnoj jedinici, obrusili smo i ostale zube kako bismo ih pripremili za izradu cirkonskih krunica. Naravno, postupak je izveden pod lokalnom anestezijom. Po završetku brušenja pacijent je dobio privremene zube koji su oblikom identični situaciji u ustima prije brušenja. U slijedećoj posjeti uzeli smo otisak koji smo poslali u dentalni laboratorij kako bi krenula izrada protetskog rada. Slijedila je prva proba i, nakon sitnih korekcija, na idućoj posjeti bilo je cementiranje.

Pacijent je bio oduševljen svojim novim osmijehom!

Slučaj 2

Pacijent (56) dolazi zbog nezadovoljstva izgledom svojih zuba u gornjoj čeljusti – zubi su jako potrošeni, promijenjene boje s postojećim naslagama plaka i kamenca (slika „prije 1 i 2“). Stari neadekvatni zubni most u donjoj čeljusti trenutno ne želi mijenjati. Cilj mu je u što kraćem roku (tjedan dana) napraviti nove zube. Kao najbolje rješenje predlažu se krune iz bezmetalne keramike, no pacijent zbog financijskih mogućnosti ipak odabire metalkeramičke krune. Nakon što su zubi pripremljeni (brušenje pod anestezijom), uzet je otisak čeljusti, a dentalni laboratorij je po tome napravio nove krune koje su bojom i oblikom vratile pacijentu širok osmijeh i zadovoljstvo (slika „poslije“).

Slike “prije” i poslije”” za slučaj 2.

Slučaj 3

Pacijentica (60) je nezadovoljna izgledom svojih zuba u gornjoj čeljusti i zubnih mostova koji su stari 30 godina. U samo 4 dana (pacijentica putuje u inozemstvo) su uspješno izliječeni svi karijesi te cementirane nove metal keramičke krune.

Slike “prije” i “poslije” za slučaj 3.

Slučaj 4

Pacijentica (48) je rano izgubila stražnje zube i nažalost ih nikada nije pravilno nadoknadila. Stoga je došlo do preopterećenja i pomicanja prednjih zuba prema naprijed te spuštanja zagriza. Odlučeno je straga zube nadoknaditi uz zubni most na implantatima, a naprijed su izrađene kvalitetne keramičke krune.

Slike “prije” i “poslije” za slučaj 4.
Slike “prije” i “poslije” za slučaj 4.

Slučaj 5

Pacijentica (27) je izgubila prednji zub zbog nepravilnog endodontskog liječenja. Zub je dugo vremena imao kroničnu upalu, a na kraju je i puknuo te je nažalost izgubljen (slike „prije 1 i 2“). Nakon uvida u CBCT rentgensku snimku čeljusti, utvrđeno je da postoje svi uvjeti za imedijatno ugrađivanje implantata (ugradnja zubnog implantata odmah nakon vađenja zuba). Ovo rješenje je najbolje jer nije potrebno brusiti susjedne zdrave zube. Također, funkcijski i estetski rezultati su daleko bolji nego kod klasičnog zubnog mosta. Izabran je implantat marke Nobel Biocare. Učinjen je rutinski bezbolni kirurški zahvat od 20 minuta (implantologija) kojim je ugrađen dentalni implantat. Kako je pacijentici izuzetno bitna estetika, odmah nakon ugradnje zubnog implantata je izrađen privremeni nadomjestak (keramička kruna) CAD/CAM tehnologijom. Naime, ova tehnologija omogućava kompjutorski dizajn i preciznu strojnu izradu zubnih kruna u vrlo kratkom roku te privremeno postavljanje na dentalni implantat putem vijka. Tako je pacijentica već za nekoliko sati od operacije dobila svoj privremeni zub koji će u ustima ostati dok kost i meka tkiva u potpunosti ne zacijele (slike „poslije 1 i 2“). Tada će se pristupiti izradi nove zubne krune (bezmetalna kruna tj. cirkon keramička kruna na implantatu).

Slike “prije” i “poslije” za slučaj 5.

Sviđa vam se ono što vidite? Podijelite ovo sa svojim prijateljima i poznanicima!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Kategorije

Najnovije objave

Pošaljite nam upit