• +385 1 557 38 39

    NARUČITE SE

Bračni par s prekrasnim zubima

Zubni most

Naš tim se u praksi često susreće sa slučajevima kada pacijent gubi jedan ili više zuba nakon bolesti ili traume. U takvim slučajevima najčešće preporučujemo ugradnju zubnog mosta kako bi povezali prazninu i zatvorili prostor koji je nastao gubitkom jednog ili više zuba. To nije važno samo iz estetskih, već i zdravstvenih razloga jer gubitak samo jednog zuba uzrokuje poremećaj u kompletnom zagrizu: ostali zubi se pomiču, gube potporanj i slabe zbog preopterećenja, što ih dugoročno oštećuje te olakšava nastanak bolesti kao što su gingivitis ili parodontitis (dolazi do klimanja i/ili ispadanja zubi). Kako se to ne bi dogodilo, potrebno je ugraditi zubni most koji će spriječiti naginjanje i neprirodno opterećenje ostalih zubi, a pritom vam pomoći da vratite lijep izgled i osmijeh, ponovno uspostavite normalno žvakanje i govor te spriječite oboljenja čeljustnih zglobova.

Što je zapravo zubni most, kada se i kako ugrađuje i može li nadomjestiti vaše prirodne zube? U ovom tekstu pokušat ćemo odgovoriti na najčešća pitanja koja nam postavljaju pacijenti kada im preporučimo ugradnju zubnog mosta.

Što je zubni most?

Zubni most je konstrukcija koja se stavlja preko izbrušenih zubi kako bi ih ojačala, učvrstila i uljepšala, a s primarnom svrhom nadomještanja jednog ili više zubi. Zubni most može biti metal-keramički ili bezmetalni keramički, a nakon stručnog pregleda i procjene stanja vaših zubi preporučit ćemo vrstu zubnog mosta koja bi vama najbolje odgovarala.

Hoćete li zubni most osjećati kao svoje prirodne zube?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koja nam postavljaju pacijenti nakon što im preporučimo ugradnju zubnog mosta jer sama pomisao na strano tijelo u ustima nije ni privlačna ni ugodna. Odgovor je: da, zubni ćete most osjećati kao svoje prirodne zube, a pravilno ugrađeni zubni most neće vas boljeti, žuljati ili vam stvarati neugodan osjećaj. Normalno ćete jesti, govoriti i smijati se bez osjećaja nelagode ili potrebe za sakrivanjem zubiju. Ugrađeni zubni most je fiksan i trajno vezan za svoje nosače te vašu čeljust, a vaše ćete nove zube koristiti jednako kao prirodne. Zubni most će nadomjestiti jedan ili više zuba, a njihov konačan broj ovisi o metodi kojom će biti pričvršćen za čeljust te stručnoj procjeni i preporuci koju ćemo odrediti prilikom pregleda i konzultacija uoči zahvata.

Kako se ugrađuje zubni most?

Zubni most možemo ugraditi na dva načina: na brušene vlastite zube ili na ugrađene zubne implatante. Na osnovu stručne procjene stanja vaših zubi, preporučit ćemo vam metodu koja vam najbolje odgovara kako bi zubni most bio efikasan i kako bi sve njegove zdravstvene i estetske funkcije bile ispunjene. Na osnovu prethodno uzetog otiska vašeg zagriza izradit ćemo zubni most kojeg ćemo prije konačne ugradnje testirati na način da ga privremeno postavimo u vaša usta kako bismo vidjeli odgovara li vam u potpunosti te jesu li potrebne neke modifikacije. Kada dosjed zubnog mosta na njegove nosače bude besprijekoran, a funkcija u zagrizu savršena, izvršit ćemo konačan zahvat cementiranja koji je bezbolan. Ipak, moguće je da ćete nakon zahvata osjećati manju nelagodu koja je privremena i normalna jer privikavanje na nove zube u pravilu traje i do nekoliko dana. Nakon toga, nelagoda nestaje a svoje nove zube počinjete osjećati kao prirodne.

Vrste zubnih mostova

Nakon pregleda na kojem ćemo uvidjeti stanje vaših zubi, preporučit ćemo vam ugradnju metal keramičkog ili bezmetal keramičnog zubnog mosta, ovisno o tome koji bolje odgovara vašim zubima. Metal keremički zubni most i bezmetalni keramički zubni most razlikuju se u materijalu, načinu ugradnje, ali i cijeni ugradnje.

Metal keramički zubni most

Metal keramički zubni most u bazi ima metal (posebne legure tipa Co/Cr, zlato, medicinski čelik), a na metal je u slojevima napečena keramika (porculan). Ova kombinacija je, ako se poštuju pravila struke, izuzetno trajna, otporna i kvalitetna. S druge strane, postizanje potpune individualizacije boje, kao i transparencije/translucencije (imitacija prirodnog zuba) je s metal keramikom zahtjevno. Ovaj izazov traži vrhunskog zubnog tehničara s umjetničkim sposobnostima te najbolje materijale. Nadalje, zubno meso uz krunu ponekada zna biti tamnije zbog manjka refleksije svjetlosti od metala (tzv.umbrella effect). Ako s vremenom dođe do povlačenja zubnog mesa, otkrit će se neestetski crni rub metala. Galvanske reakcije i alergije na metal u bazi krune za koje pacijenti često pitaju jesu opisane u literaturi, no u praksi se ipak ne nalaze.

Bezmetalni keramički zubni most

Bezmetalni keramički zubni most nema kovine u bazi. Danas se uglavnom sastoji od litij disilikatnih kristala (npr. IPS e.max) ili cirkon oksida. Litij disilikatna keramika je mehanički nešto slabija od cirkona, ali teoretski nudi bolje estetske rezultate. Realno gledajući, glavna razlika jest što se cirkon povoljniji za veće konstrukcije (veliki rasponi mostova) i u regijama s jačim opterećenjem (kutnjaci).

Prednost bezmetalne keramike nad metal keramikom jest mogućnost dobivanja vrhunske estetike te izostanak neugodnog crnog ruba uz zubno meso. Bezmetalna keramika se stoga uvijek preporuča za rekonstrukcije prednjih zuba. Glavna mana joj je cijena koja je nerijetko i duplo veća u odnosu na klasičnu metal keramiku te potencijalno odlamanje komadića keramike (chipping) u traumatičnom zagrizu (bruksizam i parafunkcije, nepovoljno i nepažljivo posloženi odnosi zuba). Tehnika izrade bezmetalnih nadomjestaka može biti standardna (ručna), u laboratoriju ili pomoću CAD/CAM uređaja.