• +385 1 557 38 39

    NARUČITE SE

Implantologija u Esthetic Dental Centru Zagreb

Zubni implantati

Dentalni ili zubni implantati

Što su zubni implantati?

Zubni (dentalni) implantati su titanski vijci koji nadomještaju izgubljene zube. Sastoje se od dijela koji se ugrađuje u kost i suprakonstrukcije – nadogradnje koja kasnije nosi zub, most ili protezu. Zubni implantati su biokompatibilni, što znači da se potpuno stope s kosti i organizam ih prihvati kao svoje. Posljedica je potpuno prirodan osjećaj i funkcija kakvu ste imali s vlastitim zubima.

Zašto zubni implantati?

1. Spriječite gubitak kosti i mekih tkiva koji se neminovno dešava s gubitkom zuba, time stvarajući velik estetski problem. Bezubost kroz dulji vremenski period dovodi do lošeg prijenosa žvačnih sila, preopterećenja preostalih zuba, pojave glavobolja i bolova u čeljusnim zglobovima.

2. Nadomjestite zube koji nedostaju bez brušenja i opterećivanja zdravih, susjednih zuba.

3. Riješite se nesigurnosti i razmišljanja hoće li vas vaša stara zubna proteza izdati i ispasti u najnezgodnijem trenutku (ručak, sastanak itd.). Zubne proteze na implantatima su u potpunosti nepomične, ne žuljaju, ne smetaju govoru…

4. Jedite svu hranu kao da imate vlastite zube.

5. Vratite samopouzdanje i širok osmijeh na svoje lice!

Jesam li ja idealan kandidat za ugradnju implantata?

Ako vam nedostaje jedan ili više zuba, a želite se ponovno smijati, govoriti i jesti sa osjećajem ugode i samopouzdanja, imamo dobre vijesti za vas! Zubni (dentalni) implantati su nadomjesci zuba koji izgledaju potpuno prirodno i osjećate ih kao da su vaši vlastiti.

Imam li dovoljno kosti za dentalni implantat?

S gubitkom zuba nestaje i potporna kost te meko tkivo. U gornjoj čeljusti maksilarni sinusi „rastu“, a kost je sve tanja i slabija. U donjoj čeljusti je situacija slična. Zbog anatomskih ograničenja više nije moguće ugraditi implantat. No, i tu postoji rješenje. Precizna ortopan snimka ili CBCT pokazuju pravo stanje kosti i na temelju toga se planiraju daljnji zahvati – augmentacija kosti i sinus lift (podizanje sinusa).

Sinus lift je kirurški zahvat podizanja dna sinusne šupljine kako bi se stvorilo dovoljno mjesta za zubni implantat. Ovisno o veličini defekta, sinus lift može biti vanjski (veliki, otvoreni) ili unutarnji (mali, zatvoreni). U stvoreni prostor stavlja se umjetna kost (augmentacija) i zaštitna resorptivna membrana koja kroz 4-6 mjeseci sraste s vlastitom te daje potrebnu čvrstoću i volumen za implantate. Sam zahvat je bezbolan (pod anestezijom), no mogući su prolazna bolnost i oticanje operiranog područja.

Koliko traju dentalni implantati, tj. zubni implantati?

Uz određene uvjete, kao što je činjenica da ih postavlja educirani iskusni implantolog i dobru njegu, zubni implantati mogu trajati doživotno. Održavanje koje zahtijevaju jednako je onom koje treba posvetiti i vlastitim zubima: redovito i temeljito pranje četkicom te uporaba interdentalnih četkica i konca.

Zubni implantati ili zubni most?

Svaki zub koji nedostaje treba nadoknaditi zbog očuvanja funkcije i cjelovitosti usne šupljine, a zubni implantati su najbolji način da bez brušenja okolnih zuba vratite izgubljene zube. Dok je zubni most konstrukcija koja se stavlja preko izbrušenih zubi kako bi ih ojačala, učvrstila i uljepšala, a s primarnom svrhom nadomještanja jednog ili više zubi.

Zubni implantati ili zubna proteza?

Gubitak svih zubi donedavno je završavao nošenjem zubne proteze na koje se pacijenti teško navikavaju i koje funkcijski slabo zadovoljavaju. Ovaj problem je riješen zahvaljujuć zubnim implantatima. Uz samo 4-8 implantata moguće je dobiti fiksni zubni most koji je neusporedivo kvalitetniji i lakši za nošenje od zubne proteze. Ipak, i u slučaju kada zbog financijskih razloga ili ekstremne resorpcije kosti nije moguće ugraditi zubne implatate i fiksni most, postoje dvije solucije: all-on-4 implantati ili zubna proteza poduprta implantatima.

Kako se implantat ugrađuje?

Titanski vijak se ugrađuje u kost, nakon čega se u pravilu čeka nekoliko mjeseci kako bi zubni implantat u potpunosti srastao s kosti. Nakon toga, implantati se otvaraju i nastavlja se s izradom protetskog nadomjestka (uzimanje otisaka, probe itd.). U međuvremenu pacijent nosi privremeni rad koji omogućuje zadovoljavajuću funkciju i estetiku dok se tretman ne završi u potpunosti.

Proteza na implantatima All-on-4

Moderan koncept razvijen da ponudi fiksni protetski rad pacijentima s opsežnim gubitkom kosti u lateralnim regijama i potpuno bezubim grebenima. S all-on-4 sustavom se izbjegavaju teške i dugotrajne rekonstrukcije kosti, inače potrebne za klasičnu implantološku terapiju.

Kako funkcionira all-on-4 implantat?

Cijeli rad, odnosno most, se umjesto na 6 ili 8 drži na 4 posebno pozicionirana i dizajnirana implantata (sukladno najmodernijoj 3D CBCT dijagnostici), a skida se po potrebi zbog čišćenja i godišnje kontrole u ordinaciji. Najbolje od svega je što zube u većini slučajeva možete dobiti u najkraćem mogućem roku – bez čekanja!

Zašto Centar za estetsku stomatologiju?

Centar za estetsku stomatologiju Zagreb specijalizirana je stomatološka ordinacija sa vrhunskim stručnjacima u područjima estetske stomatologije. Naš Centar posjeduje najviše svjetske certifikate u estetskoj stomatologiji.