Zubni implantati + krune + mostovi (primjer iz prakse)

implantati, zubni most, zubne krune, metal keramička kruna

Pacijentica dolazi u ordinaciju zbog složenog problema. Izgubila je stražnje zube zbog opsežnih karijesa i traume te joj se spustio zagriz, odnosno, vertikalna dimenzija je izgubljena pa ima estetski problem, ali ujedno i funkcijski. Naime, u toj situaciji dolazi nepovoljnog prijenosa sila prilikom žvakanja, preopterećenja preostalih zuba i pojačanog trošenja, ali i do bolova u zglobovima, škljocanja i preskakanja itd.

Kao najbolja opcija predložena je implantoprotetska sanacija. U stražnjoj regiji će se postaviti implantati, a na preostale zube krune iz metal keramike. Potrošeni prednji zubi će se nadoknaditi bezmetalnim cirkon krunama. Tako će se vratiti izgubljena estetika, ali i visina zagriza te pravilan prijenos sila prilikom žvakanja. Ovakva terapija je skuplja i dulja od klasične solucije s mobilnim protezama, no neusporedivo bolja. Implantati su fiksni i vraćaju osjećaj koji je pacijent imao sa svojim zubima, dakle opet može uživati u hrani i socijalnim kontaktima bez straha da će proteza ispasti ili se vidjeti. U prvoj posjeti su ugrađeni svi implantati (Straumann) i podignut maksilarni sinus. Naime, u gornjoj čeljusti je zbog dugotrajne bezubosti došlo do gubitka kosti pa je za stvaranje novog prostora bilo potrebno podignuti sluznicu sinusa i napuniti prazni prostor umjetnom kosti. Postupak je prošao bezbolno zbog uporabe anestezije, a pacijentica se vrlo brzo u potpunosti oporavila.

Na mjestu umjetne kosti kroz 6 mjeseci naraste dovoljno vlastite kosti pa je tada moguće sigurno opteretiti implantate mostovima i krunicama. Slijedom tog protokola, nakon 6 mjeseci krenuli smo u protetsku sanaciju; opterećenje implantata krunama i mostovima te izradu zubnih kruna na ostalim zubima. Finalni rezultat je izuzetno dobar; pacijentica je vratila izgubljeni osmijeh i samopouzdanje, više nema bolova u zglobovima i jede sve što poželi bez ikakvih funkcijskih ograničenja.

Pogledajmo slike prije i poslije:

PRIJE

POSLIJE

PRIJE

POSLIJE

Ako imate ikakvih pitanja ili se želite naručiti za pregled, slobodno nam se javite ovdje ili nazovite na 01/557 3839.

 

 

Centar estetske stomatologije Zagreb - Objavljeno 30.06.2015 - 18884 pogleda

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima...