• +385 1 557 38 39

    NARUČITE SE

Zašto se sve više pacijenata odlučuje upravo za zubne ljuskice?

Estetska stomatologija sve više zauzima važno mjesto u životima pojedinaca, ali i stomatologa.  Ljudi se često suzdržavaju smijati zbog nezadovoljstva svojim osmijehom, a ono može znatno utjecati i na samopouzdanje. Zahvaljujući zubnim ljuskicama, danas je moguće na brz i bezbolan način napraviti kompletnu estetsku transformaciju osmijeha.

 

Svoju popularnost, zubne ljuskice stekle su u Hollywoodu zahvaljujući brojnim slavnim zvijezdama. Zbog velike izloženosti reflektorima, javnosti i medijima, njihov zadatak je da uvijek izgledaju besprijekorno. Upravo zbog toga, brojne zvijezde odlučile su posegnuti za zubni ljuskicama kako bi svoje zube i osmijeh učinili još ljepšim.

Zubne ljuskice predstavljaju rješenje u suvremenoj estetskoj stomatologiji, a jednom od brojnih prednosti ove vrste protetike smatra se prirodan izgled i osmijeh. Osim estetike, važno je pacijentima omogućiti zdravstveno i funkcionalno rješenje, što je ujedno i naša misija.

ŠTO SU ZUBNE LJUSKICE?

Zubne ljuskice (Veneers) su protetski nadomjesci koji se apliciraju na prednju plohu prirodnog zuba. Često se koriste kako bi se pokrili manji estetski nedostatci, a postižu značajne rezultate i trajnu promjenu osmijeha. Ljuskice se uglavnom postavljaju u zonu osmijeha, a moguće ih je postaviti na jedan ili više zubi.

Ljuskice predstavljaju minimalno invazivno estetsko rješenje koje prirodnu teksturu zubi ostavlja netaknutom ili ih minimalno tretira. U estetskoj stomatologiji postoje dvije vrste zubnih ljuskicakompozitne i keramičke. Prirodna ploha zubi se za postavljanje keramičkih zubnih ljuskica minimalno brusi (0,3 -0,5 mm), a brušenje za kompozitne ljuskice nije niti potrebno. 

PREDNOSTI ZUBNIH LJUSKICA

Zubne ljuskice imaju brojne prednosti. Naime, prirodni zubi, zbog različitog stila života i navika, mogu se istrošiti i izgubiti svoju bjelinu. Prva pomisao za vraćanje bjeline prirodnim zubima je terapija izbjeljivanja, no zahvaljujućim zubnim ljuskicama to ne mora biti jedino rješenje. Pomoću zubnih ljuskica moguće je mijenjati boju, oblik i veličinu zuba. Osim zubnih nedostataka, zubnim ljuskicama moguće je popraviti i manje ortodontske anomalije

Iako brojne slavne ličnosti razmak među zubima nose kao svoj zaštitni znak, tzv. dijasteme,  to ne mora biti slučaj, jer pacijentu to može predstavljati smetnju za njegov savršeni osmijeh. Zahvaljujućim zubnim ljuskicama, moguće se riješiti i taj problem. Ako ovaj slučaj usporedimo s ortodontskom terapijom, zubne ljuskice su brže a jednako učinkovito rješenje/terapija.

Zahvaljujući svom materijalu, zubne ljuskice imaju visok stupanj transparencije, što znači da reflektiraju caklinu prirodnog zuba zbog čega ljuskica oponaša prirodan izgled zuba.
keramičke ljuskice

Također, materijali su biokompatibilni, stoga ne postoji opasnost od iritiranja zubnog mesa niti izazivanja alergijskih reakcija.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU KOMPOZITNIH I KERAMIČKIH LJUSKICA ZA ZUBE?

Ako usporedimo kompozitne i keramičke ljuskice, kompozitne ljuskice su nešto slabije te su sklonije promjeni boje. Kompozitnim ljuskicama moguće je korigirati oblik i veličinu zuba, a idealno su rješenje za popunjavanje razmaka između zuba, te nije potrebno brušenje zuba. Savršene su za poliranje, čime se postiže njihova trajnost koja je unaprijeđena estetskom stomatologijom.

S druge strane, keramičke ljuskice otpornije su na trošenje, dakle imaju višegodišnju trajnost, te ne upijaju pigmente iz hrane i pića, što ujedno opravdava i nešto višu cijenu keramičkih ljuskica. Kako bi se postavile keramičke ljuskice, potrebno je minimalno brušenje zuba kako bi se napravilo mjesta za njihovo postavljanje. Također, kod keramičkih ljuskica nije potrebno poliranje jer je keramika postojana od prvoga dana.

U Esthetic Dental Center-u i keramičke i kompozitne ljuskice, zahvaljujući razvoju estetske stomatologije, nalaze se u kategoriji visoke estetike.
keramičke ljuskice
Keramičke ljuskice
Kompozitne ljuskice

TKO JE KANDIDAT ZA ZUBNE LJUSKICE?

Jedno od najčešćih pitanja s kojim se susrećemo je upravo˝Jesam li ja kandidat za zubne ljuskice?˝, no dobiti odgovor na ovo pitanje i nije tako lako. Naime, kako bi ustanovili jeste li vi doista kandidat za zubne ljuskice potrebno je napraviti analizu oralnog zdravlja. Idealnim pacijentima smatraju se oni koji imaju zdrave zube, bez karijesnih lezija, te bez kompozitnih ispuna na tim zubima.

Kako bi terapija ili zahvat uspio, individualni pristup je ključan. Svakom pacijentu se pristupa individualno te se obavlja kompletna klinička i radiološka dijagnostika. Potom se uzimaju otisci zubi te se radi nekoliko fotografija osmijeha i zubnih lukova. 

Uz digitalni smile design, tj. kompjutersku simulaciju osmijeha, kombiniraju se boje, veličine i oblici zubnih ljuskica koje bi najbolje odgovarale pacijentu. U tom procesu mi slušamo vaše želje i sugestije, stoga je odnos doktora i pacijenta vrlo važan kako bi se postigli vrhunski rezultati i zadovoljstvo pacijenta. Prije samog postavljanja ljuskica, s pacijentom se provjerava zadovoljstvo oblikom i nijansom ljuskica.

Nakon postavljanja ljuskica, nema oporavka. U početku, zubi mogu reagirati na toplo ili hladno, no vrlo kratko. S obzirom na to da je cjelokupni tretman postavljanja ljuskica bezbolan makeover, moguće je odmah vratiti se svojim svakodnevnim aktivnostima.

TRAJNOST ZUBNIH LJUSKICA

Trajnost zubnih ljuskica usko se veže uz održavanje oralne higijene. Naime, kako bi ljuskice bile što dugotrajnije, važno je njihovo pravilno održavanje. Preporuka je temeljito četkanje zubi 2 puta na dan, korištenje zubnog konca, te masiranje zubnog mesa mekanom četkicom. Također, preporučuje se izbjegavati grickanje leda, noktiju ili nešto slično što može oštetiti ljuskice. Uz redovitu i kvalitetnu oralnu higijenu, te redovite kontrole pregleda ljuskice mogu trajati i preko 10 godina.

U slučajevima pacijenata koji pate od bruksizma (nesvjesnog škripanja zubima u snu) važno je nošenje zaštitne noćne udlage kako se ljuskice ne bi oštetile.