• +385 1 557 38 39

    NARUČITE SE

Mlada pacijentica drži Invisalign, prozirni aparatić za zube

Prozirni aparatić za zube – Invisalign

Prozirni aparatić za zube – Invisalign

Invisalign je najpoznatiji svjetski brand nevidljivih i mobilnih aparatića za zube koja posljednih godina donosi revoluciju na tržište postupaka ravnanja zuba.

Prozirni aparatić za zube – Invisalign
Prozirni aparatić za zube – Invisalign

Invisalign – idealna zamjena za fiksni aparatić?

Krivi položaj zuba je stomatološki problem s kojim se susreće velik broj ljudi svih uzrasta. Izaziva ne samo estetske probleme, već i funkcijske – pojačano nakupljanje plaka i kamenca, otežano čišćenje, prekomjerno trošenje zuba, povlačenje zubnog mesa, bolove u čeljusti i slično. Ustaljeno mišljenje da su aparatići samo za djecu se u moderno doba mijenja iz temelja.

Rastuća svijest o zdravlju zubi i osobnoj estetici ortodonciju (u koju spadaju fiksni aparatić, clear aligneri – Invisalign i Simply Smile), uz ostale minimalno invazivne dentalne zahvate tipa smile design, keramičke ljuskice, izbjeljivanje zuba itd., polako vraća u prvi plan.

Ne zaboravimo, osmijeh i zubi su prema nekim istraživanjima jedni od prvih i najvažnijih elemenata koji se primjete prilikom društvenog kontakta te ostavljaju izrazito jak dojam o nekoj osobi. Razmislite i sami, što vam prvo prođe kroz glavu kada prilikom upoznavanja vaš sugovornik/poslovni partner ima jako žute, vidno oštećene ili “zagužvane” zube, koliko god ostatak dojma bio dobar? A koliko je ugodan i privlačan savršen osmijeh bijelih i lijepo posloženih zuba? Nažalost, ljudski um je zbog modernog socijalnog uvjetovanja jak kritičar i izraziti estetičar.

Recimo da ste na sebi primijetili nešto od navedenog i da to želite promijeniti. Ono što ljude najčešće odbija od ortodontske terapije jest cijena zubnog aparatića i metalne bravice koje su fiksne i dosta su vidljive. Svakako, postoje i keramičke bravice za zube koje su puno manje vidljive, no teško je zaboraviti činjenicu da se fiksni aparatić u bilo kojoj kombinaciji ipak dosta primijeti, da je s njime teže održavati higijenu, da žice i bravice ponekada grebu i žuljaju usne i obraze te da se dugo nose. Postoje li druge opcije? U tekstu koji slijedi ćemo pokušati dati odgovore na najčešća pitanja koja svakodnevno dobivamo o Invisalign prozirnom aparatiću i fiksnom aparatiću za zube.

Ima li fiksni aparatić za zube alternativu?

Da! Mobilni aparatić za zube koji napretkom digitalne tehnologije i primjenom brojnih inovacija dostiže učinkovitost fiksnog aparatića jest clear aligner (tzv. nevidljivi aparatić), odnosno Invisalign.

Prozirni aparatić za zube – slika prije i poslije tretmana

Što je mobilni aparatić za zube Invisalign?

Invisalign (Align Tech) je najkraće rečeno pionir u clear aligner tehnologiji. Američka kompanija koja je pokrenula revolucionarni trend na tržištu je prisutna preko 15 godina, a u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina. Ponose se brojkom od preko 4 milijuna pacijenata diljem svijeta te višemilijunskim godišnjim ulaganjima u inovacije i razvitak postupka ravnanja zuba.

Kako radi Invisalign?

Invisalign se u potpunosti zasniva na digitalnoj tehnologiji. Poslije pregleda gdje se ustanovi je li pacijent dobar kandidat za ovakvu terapiju, uzimaju se precizni otisci zuba koji se šalju u centralu tvrke. Nakon otprilike 10ak dana dolazi digitalni pregled (plan) terapije (“ClinCheck”) pomoću kojeg pacijent unaprijed može vidjeti kako će izgledati budući položaj zubi te isti raspraviti s doktorom. U idućem koraku 3D printer izrađuje folije (alignere) iz patentirane medicinske plastike (BPA-free). Rezultat su precizne, udobne, prozirne folije (nevidljivi aparatić). Pacijent unaprijed dobije folije koje sam mijenja svakih tjedan do 10 dana. Svaka folija je dizajnom malo pomaknuta u odnosu na prethodnu te na taj način vrši ciljani pritisak i blago pomiče zube iz faze u fazu. Nose se u svakoj prilici, a skidaju se samo prilikom obroka. Po završenoj terapiji bitno je što dulje nositi retainer (noćnu udlagu) kako se zubi ne bi vratili u početni položaj (nažalost zbog raznih faktora poput genetike, sila koje se razvijaju prilikom žvakanja, mišića usne šupljine i ostalih faktora zubi nisu trajno učvršćeni, već se blago pomiču).

Prozirni aparatić – prije i poslije tretmana


Invisalign prednosti i ograničenja u odnosu na fiksni aparatić za zube

Terapija Invisalignom nije pogodna za sve anomalije – one najteže se i dalje najbolje rješavaju fiksnim aparatićem. Također, ono što je najveća prednost Invisaligna, mobilnost, je ujedno i najveća mana – skidanje, stavljanje i mijenjanje aparatića nisu odgovornost za svakoga, a ako se aparatić ne nosi dovoljno vremena svaki dan, neće djelovati i zubi se neće pomicati. Invisalign je i nešto skuplji u odnosu na klasični fiksni aparatić. Ipak, ako je već odlučeno krenuti u clear aligner terapiju, nema razloga da se Invisalign ne nosi jer je praktički proziran i gotovo nevidljiv, ugodan za nošenje i brz u djelovanju (individualizirana naprava svojim dizajnom poštuje biomehaniku svakog zuba i maksimizira učinak pomicanja). Nevidljivi aparatić ne smeta govoru, a higijena se puno lakše održava nego s fiksnim aparatićem.

Ortodont kod kojeg sam bio/bila na pregledu kaže da je Invisalign lošiji od fiksnog aparatića i da stomatolozi nisu dovoljno educirani za provođenje takve terapije. Ima li u tome istine?

Tehnologija iza Invisalign terapije je napredovala od svog nastanka prije 15ak godina, kada se realno nije mogla usporediti s učinkovitošću klasičnog fiksnog aparatića za zube. U zadnjih nekoliko godina, prikupljeno iskustvo od preko 4 milijuna pacijenata, prisutnost na svim kontinentima, konstantne inovacije i brojne kliničke studije pomogli su da nevidljivi aparatić za zube zauzme vodeće mjesto u modernim ordinacijama, podjednako primarno ortodontskim, ali i općim stomatološkim. Time brzo, ugodno i sigurno ravnanje zuba postaje dostupno širokim populacijama. Razjasnimo neke činjenice; biomehanika pomaka zuba je uvijek ista – zubu je “svejedno” čime ga pomičete. Dokle god se držite osnovnih postulata ortodoncije i poštujete određena pravila o primjeni sila, rezultat neće izostati. U Invisalignu (i većini ostalih sustava clear alignera) rade stručnjaci, specijalisti ortodonti koji pomažu kolegama kliničarima u kreiranju i provođenju terapije. Finalna odgovornost leži na kliničaru koji provodi terapiju te isti svakako mora biti dovoljno educiran za to što radi. Ako jest, nema zakonske ni strukovne prepreke da uspješno radi taj posao.

Što nudimo u Esthetic Dental Center-u?

Za početak, kao jedna od prvih ordinacija u Zagrebu koja se bavi takvom vrstom terapije. Iako sve veći broj stomatologa završava tečajeve za primjenu clear alignera, ipak ih jako malo ima toliko odrađenih terapija i zadovoljnih pacijenata, a iskustvo je u ovom poslu vrlo bitno. Ako nam poklonite svoje povjerenje, uporabiti ćemo svu svoju stručnost (pogledajte životopise naših doktora i njihove edukacije) kako bi vam pomogli na putu do novog osmijeha! Za nas ćete uvijek biti osoba s imenom. Voditi će vas jedan doktor, a nećete biti samo broj na traci kojega će svaki put pregledati druga osoba, obično na brzinu po principu “tko stigne”. Ljudski pristup s razumijevanjem je u našem timu na prvom mjestu. Smatramo da se kod liječnika svatko mora osjećati maksimalno udobno – budimo realni, nikome nije pretjerano drago ići kod stomatologa. Također, u mogućnosti smo ponuditi i nešto povoljnije cijene od većine ordinacija na temelju većeg broja odrađenih slučajeva i dulje suradnje koju tvrka Invisalign nagrađuje nižim ulaznim cijenama.

Cijena prozirnog aparatića za zube Invisalign

Postoje dva tipa mobilnog aparatića Invisalign:

Invisalign Lite

Dizajniran za blaže anomalije koje zahtijevaju manji broj folija i jednostavnije pomake zuba. Terapije traju uglavnom do 6 mjeseci.

Invisalign Full

Dizajniran za široki spektar anomalija položaja zuba i uključuje praktički neograničen broj folija te kompleksne pomake zuba.

Također, za one kojima je manje bitno koji brand alignera nose, a žele nešto uštedjeti, nudimo i alternativnu opciju – “Simply Smile” clear aligner! Riječ je o domaćem brandu clear alignera koji u jednostavnijim i srednje teškim slučajevima bez problema dosežu učinkovitost premium branda, no uz nešto niže i povoljnije cijene. Za detalje se obratite našem timu, rado ćemo vam odgovoriti na sva pitanja!