• +385 1 557 38 39

    NARUČITE SE

EDC primjer prekrasnog osmijeha

Parodontologija (parodontitis)

Što je parodontologija?

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi očuvanjem potpornog zubnog tkiva – zubnog mesa i kosti. Ako se ne liječe, upalna stanja parodonta (gingivitis i parodontitis) mogu dovesti do krvarenja zubnog mesa, neugodnog zadaha, postupnog povlačenja zubnog mesa i kosti, rasklimavanja zuba i na kraju ispadanja zuba. U suradnji sa specijalistima parodontologije zaustavljamo i popravljamo posljedice navedenih bolesti (bezbolno skidanje kamenca i zubnih naslaga, pjeskarenje, dubinsko čišćenje i poliranje korijenova, rekonstrukcija kosti i zubnog mesapovlačenje zubnog mesa, ogoljele zubne vratove itd.)

Parodontitis

Parodontitis poznat još i pod imenom paradentoza je upalna bolest koja zahvaća zube, nihov potporni aparat, okolnu alveolarnu kost i zubno meso.

Kako nastaje parodontitis (paradentoza)?

Paradentoza simptomi – Bakterije se množe na zubu kao posljedica nedovoljne oralne higijene. Stoga je vrlo važno reagirati na vrijeme, jer parodontitisu prethodi stanje gingivitisa, sa crvenilom i otečenosti zubnog mesa te njegovim krvarenjem prilikom četkanja (krvarenje desni). Ukoliko prepoznate takve simptome, javite nam se što prije. Stomatolog će vam sanirati upalu, educirati vas i dati vam detaljne upute kako dalje, jer naime u ovom stadiju je bolest još u potpunosti izlječiva!

U suprotnom, ne odreagirate li na vrijeme, doći će do progresije u parodontitis iliti ga paradentozu.

Parodontitis (paradentoza) – što se zapravo tada događa?

Upala se širi u dubinu, zahvaća korijen zuba, parodontni ligament i okolnu alveolarnu kost koji drže zube na svome mjestu. Zubi se počinju klimati, gubi se alveolarna kost zbog čega zubni vratovi i korijeni ostaju ogoljeni, stvara se parodontni džep iz kojeg povremeno izlazi gnoj.

U konačnici, zubi ispadnu!

Što učiniti da se spriječi gubitak zuba?

Paradentoza liječenje – Tu ponovo nastupa stomatolog, koji vrši parodontološku terapiju dubinskog čišćenja, poliranja i struganja korijena, uklanjanja zubnog kamenca i mekih naslaga, uz potpornu antibiotsku terapiju.

Važno je naglasiti da je parodontitis (paradentoza) neizlječiva bolest, kada ju jednom dobijete ona je tu do kraja života, međutim treba je stalno držati pod kontrolom, upravo gore navedenim postupcima. Tada ona miruje, ne progredira, naprotiv stanje se poboljšava!

Stoga, ukoliko ste primijetili neke od ovih simptoma, nemojte ih zanemariti, već nas posjetite i sačuvajte svoje zube.

Gummy smile

Imate jaku vidljivost zubnog mesa dok se smijete/pričate? Zubi vam izgledaju mali?

Desni su kao scenografija umjetničke slike i moraju biti proporcionalni i usklađeni sa zubima kako bi dojam bio savršen. Tzv. gummy smile predstavlja estetski problem koji se rješava modernim parodontološkim zahvatom – produljenjem kliničke krune zuba. Na temelju detaljne radiološke i kliničke analize, višak zubnog mesa se odstrani, a krune se urede keramičkim ljuskicama.