• +385 1 557 38 39

    NARUČITE SE

Ortodoncija (aparatić za zube)

Što je ortodoncija?

Ortodoncija obuhvaća dijagnostiku, prevenciju i liječenje nepravilnosti položaja i odnosa zuba. Najučinkovitiji način ispravljanja ortodontskih anomalija je nošenje aparatića za zube.

Fiksni aparatić za zube

Fiksni aparatić za zube sastoji se od bravica koje se lijepe na zube i žice. Ovisno o vrsti bravica, aparatići za zube se pojednostavljeno mogu podijeliti na metalne, estetske i samoligirajuće. Vrh naše ponude čine estetske bravice koje su kristalno čiste i prozirne, a kada za to dođe vrijeme, lako ih je skinuti bez da se ošteti caklina. Pomaci ovim sustavom su uz nadzor naših stručnjaka optimizirani, precizni i brzi.

Postavljanje fiksnog aparatića je gotovo u jednoj posjeti, a žice se mijenjaju ovisno o slučaju i procjeni specijalista, najčešće svakih 4-6 tjedana. Nova žica radi tenziju i lagano pomiće zube prema željenoj poziciji. To nije bolno, ali u početku može biti neugodno. Trajanje prosječne ortodontske terapije je godinu i pol dana. Za vrijeme nošenja aparatića vrlo je važno pravilno održavanje oralne higijene jer se hrana lako skuplja oko žice i bravica.

Nevidljivi aparatić za zube (clear aligner)

Sustav nevidljivog aparatića sastoji od se od prozirnih tankih udlaga koje se mijenjanju s napretkom terapije. Udlage mijenja sam pacijent što bi značilo da nema potrebe za stalnim posjetama stomatologu.

Proces izrade udlaga od ulaska u ordinaciju do početka terapije iznosi otprilike 3 tjedna, a zahtjeva samo 2 dolaska stomatologu. Odlična i praktična stvar je što je moguće u posebnom programu vizualizirati konačan izgled postave zuba po završetku same terapije. Ukratko, možemo unaprijed vidjeti rezultat.

Po završetku svake ortodontske terapije nužno je izraditi tzv.retenciju da se spriječi vraćanje zuba na početnu situaciju. Retencija može biti mobilna, u obliku tanke udlage koja se nosi svaku noć, ili fiksna, kao tanka žičica koja se lijepi s unutarnje strane zubnog luka i ne smeta svakodnevnoj funkciji.