Nevidljivi aparatić – je li fiksni aparatić jedino rješenje?

Nevidljivi aparatić

Fiksni aparatić za zube je svojevrsni zlatni standard u ortodontskoj terapiji. Aparatić ispravlja najrazličitije anomalije položaja zuba i vraća normalnu funkciju, zagriz i estetiku. Estetska stomatologija često koristi aparatić i u kombinaciji s ostalim zahvatima (implantologija, zubna protetika, izbjeljivanje itd.) kako bi se pacijentu pružio maksimum, a uz minimalnu invazivnost.


Primjer - osoba je davno izgubila zub ili više zuba te su se susjedni zubi nagnuli ili zarotirali. Došlo je do spuštanja zagriza i prekomjernog trošenja prednjih zuba. Ako je osoba pušač ili pije puno kave, zubi su žute ili smeđe nijanse. U takvim slučajevima prvo aparatićem ispravljamo nagnute zube. Zatim na red dolaze posebne keramičke krunice za koje nije potrebno brusiti zub u cijelosti. Njimapodižemo zagriz kako bi rasteretili ostale zube i vratili narušenu normalnu vertikalnu dimenziju (tzv.table-tops ili onlay/overlay). U aparatićem ponovno otvorene bezube prostore dolaze zubni implantati, a za dotjerivanje prednjih zuba na raspolaganju imamo izbjeljivanje ili keramičke ljuskice (veneers). Time im se vraća svježa boja i daježeljeni,lijepi prirodni oblik.


No, bravice nisu uvijek i jedino rješenje. Česte su situacije gdje je pacijent već nosio fiksni aparatić za zube, no s vremenom su se neki zubi (uglavnom prednji) ponovno malo zarotirali ili je došlo do zbijanja („gužva“). Također, često dolaze pacijenti koji imaju nepravilnosti kao što su razdvojenost prednjih zuba, zarotiranost ili izbočenost/uvučenost pojedinog zuba itd., a nemaju problema ili smetnji sa samim zagrizom. Smeta ih isključivo estetika prednjih zuba (sjekutići i očnjaci).Brušenje takvih zuba za metal-keramičke krune ili bezmetalne krune je najbrže (a donedavno i jedino) rješenje za one koji nikako ne žele fiksni aparatić, ali zapravo i vrlo štetno rješenje jer brušenjem nepovratno uništavamo strukturu zdravog zuba. Moderna estetska stomatologija danas uz klasični fiksni aparatić nudi i prozirni aparatić (tzv. clear aligner tipa Invisalign) te Inman aligner. Ove su visoko precizne naprave nastale razvojem digitalne tehnologije te se izrađuju na temelju naprednih digitalnih simulacija i 3D printanih modela što doprinosi kvaliteti ortodontske terapije.Koje su prednosti navedenih mobilnih aparatića?


Nevidljivi aparatić nudi brzu terapiju, uglavnom unutar 3-6 mjeseci. Ugodan je za nošenje – nema ranica na obrazu i žuljanja specifičnog za fiksni aparatić. Nevidljivi aparatić je, kao što mu i ime kaže, gotovo potpuno nevidljiv u ustima, za razliku od fiksnog aparatića. Održavanje higijene zuba je puno lakše jer se prozirni aparatić i Inman aligner lako skidaju. Također, ne oštećuju caklinu zuba ni na koji način. Sigurni su za uprabu jer djeluju nježnim, ali konstantnim silama koje pomiču zub u željeni položaj. S nevidljivim aparatićem se lako priča i ne smeta jeziku. Inman aligner ima unutarnji luk koji nešto malo više smeta prilikom govora, no zato se nosi samo 18 sati na dan (može se skinuti u bitnijim socijalnim kontaktima i slično). Cijenom su prihvatljiviji od fiksnih aparatića. Dakle, prednosti je mnogo, no kako znati jeste li pogodan slučaj za nevidljivi aparatić ili Inman aligner?


Pregled za prozirni aparatić i Inman aligner uključuje analizu zagriza i postojećeg stanja zuba. Ako je pacijent dobar slučaj za terapiju, uzimamo precizne otiske čeljusti i fotografije, na temelju kojih specijalisti individualno dizajniraju i izrađuju napravu uz pomoć najmodernije tehnologije (3D scanner i printer, CAD programi). Pacijent u digitalnoj simulaciji i na 3D modelu prije početka terapije vidi kako će njegovi zubi izgledati na kraju terapije, što je svakako još jedan veliki plus. U terapiji nevidljivim aparatićem, pacijent dobiva set udlaga (alignera), koje se nose svaki dan, cijeli dan (osim prilikom jela), a mijenjanju se u prosjeku svaka 2 tjedna. U slučaju Inman alignera, pacijent dobiva jednu napravu koja se nosi do kraja terapije.Po završetku svake terapije, potrebno je osigurati da se nepravilnost ne vrati. To se radi pomoću splintova (tanka žičica ili bijela traka koja se lijepi s unutarnje strane zuba) i/ili retainera (tanka prozirna udlaga koji se nosi tijekom noći). Jednom kada se zubi dovedu u savršen red, njihove fizičke nedostatke (odkrhnutost rubova, skraćenost/potrošenost, boja itd.) je moguće vrlo lako ispraviti kroz tzv. ABB koncept;„Align“ znači poravnavanje zuba, „Bleach“ izbjeljivanje zuba, a „Bond“ korekcija navedenih nedostataka oblika uz estetski zubni ispun (tzv. bijele plombe ili free-hand bonding ljuskice za zube) ili keramičke ljuskice (veneers).


U nastavku je prikazano nekoliko slučajeva tretiranih mobilnim napravama nove generacije (clear aligner i Inman aliger) - prije/poslije:

Centar estetske stomatologije Zagreb - Objavljeno 07.01.2016 - 53288 pogleda

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima...