• +385 1 557 38 39

    NARUČITE SE

Odabir keramičkih zubnih ljuskica uz pomoć vještih ruku stomatologa EDC, Esthetic Dental Centra Zagreb

Ljuskice za zube

Ljuskice za zube čest su, popularan i vrlo tražen estetski zahvat u svjetskoj stomatološkoj praksi o kojem zainteresirani pacijenti postavljaju brojna pitanja našem timu. Što su zapravo ljuskice za zube, koje su njihove prednosti, koje vrste problema mogu riješiti i jesu li rješenje i za vaše probleme?

U ovom ćemo tekstu odgovoriti na vaša najčešća pitanja i nedoumice vezane uz ljuskice za zube, njihovo postavljanje i održavanje, no važno je naglasiti da ćemo tek nakon stručnog stomatološkog pregleda na kojem ćemo procijeniti stanje vaših zubi moći konkretno odgovoriti na pitanje jesu li ljuskice za zube rješenje za vas i koja je vrsta ljuskica najbolje za vaše zube. Naime, svi imamo različite zube, a mnogi pacijenti i različite razloge iz kojih žele da im ugradimo ljuskice za zube kao što su istrošeni zubi, neravni zubi ili oštećeni zubi. Iz tih razloga, profesionalan pregled i konzultacija sa stomatologom nužni su prije donošenja odluke o zahvatu te njegovog provođenja u stomatološkoj ordinaciji.

Što su ljuskice za zube?

Ljuskice za zube su estetski protetski nadomjestak koji vam u kratkom vremenu može vratiti jako lijep osmijeh. To su tanke keramičke „pločice“ koje se lijepe na vanjsku stranu zuba. Zbog strukture keramike one ne mijenjaju boju pod utjecajem boja iz hrane ili duhana. Zbog toga su jako popularne kod ljudi koji traže savršen osmijeh.

Postoje direktne i indirektne ljuskice za zube, a razlikuju se u materijalu i postupku izrade.

Indirektne su keramičke ljuskice za zube i zahtijevaju više posjeta stomatologu. Skuplje su, ali trajnije od direktnih. Direktne se izrađuju u jednom posjetu stomatologu (naravno ovisi o broju zubi koje je potrebno tretirati). Izrađuju se od kompozitnih materijala, a rezultat je također savršen osmijeh. Kompozitne ljuskice za zube imaju nešto kraći vijek trajanja, ali se pravilnom higijenom i održavanjem uvijek mogu popraviti i produžiti im se vijek trajanja.

Keramičke ljuskice za zube

Keramičke ljuskice su posebno oblikovani tanki komadi visokoestetske keramike adhezivno cementirani na prednju stranu zuba kako bi poboljšali izgled, boju i oblik zuba.

Jesu li keramičke ljuskice za zube rješenje za mene?

Izrada ljuskica za zube je poštedna za zub jer se, u odnosu na klasične zubne krunice, brusi samo prednja strana zuba i to minimalno ili čak nimalo (no-prep veneers). Prema najnovijim istraživanjima trajnost ljuskica za zube je 5-15 godina. Također, keramičke ljuskice za zube u potpunosti imitiraju prirodnu boju zuba, što kompozitne ljuskice za zube ne mogu uvijek, zatim  ne gube boju kao kompozitne, a i puno su čvršće i trajnije.

Kompozitne ljuskice za zube

Kompozitne ljuskice za zube su tanki komadi kompozitnog materijala posebno oblikovani i zaljepljeni na prednju stranu zuba kako bi poboljšali izgled, boju i oblik zuba.

Imate li jako diskolorirane zube, otkrhnutih rubova, ako su neravno postavljeni u zubnom luku, imaju rupice, udubljenja ili postoje prostori između zubi, jedno od mogućih rješenja su kompozitne ljuskice. Zahtijevaju minimalno ili nikakvo brušenje zuba, gotove su u jednom posjetu, zadovoljavajuće su estetike i povoljnije cijene od keramičkih ljuskica.

Koje su prednosti ljuskica za zube?

Prednosti ljuskica za zube su brojne iz zdravstvenih i estetskih razloga. Zahvat je izuzetno je nježan za zubno meso, ne dolazi do upale zubnog mesa i njegovog povlačenja jer bezmetalna keramika od koje se izrađuju zubne ljuskice nije “agresivna” prema zubnom mesu a ljuskicama za zube omogućuje da oponašaju prirodne zube. Također, zahvat zahtjeva minimalno ili nikakvo brušenje zubnog mesa i u potpunosti je bezbolan. Ljuskice za zube sprječavaju prirodno tamnjenje zubi jer ne mijenjaju boju, a poboljšavaju boju već potamnjenih zubi jer njihov materijal imitira caklinu zdravog, prirodnog zuba i reflektira svjetlo na isti način. Iz tih razloga, ljuskice za zube vraćaju vašim zubima zdrav i poželjan izgled, a vašem osmijehu blistavu svježinu i ljepotu. Također, ljuskice za zube su otporne na namirnice koje mogu uzrokovati ili ubrzati prirodno tamnjenje vaših zubi, kao što su kava, čaj , obojeni sokovi ili crno vino.

Koje probleme ljuskice za zube mogu riješiti?

Ljuskice za zube mogu uspješno riješiti neke estetske i zdravstvene probleme kao što su zubi nepravilnog položaja, otkrhnuti zubi, istrošeni zubi, tamni i diskolorirani zubi, razmak među zubima, oštećeni zubi ili zubi koji su promijenili svoju prirodnu boju. Ljuskice za zube mogu promijeniti oblik, veličinu, položaj i prirodnu boju zubi što osim što poboljšava estetiku vaših zubi, može spriječiti i neke zdravstvene probleme koje mogu uzrokovati istrošeni, oštećeni ili neravni zubi kao što su nastanak karijesa, puknuće zuba, povlačenje ili upala zubnog mesa. Ljuskice za zube također mogu biti dobra alternativa dugogodišnjem nošenju fiksnog aparatića ukoliko se radi o nepravilno postavljenim zubima ili ako postoji manji razmak između prednjih zubi.

Kako se ugrađuju ljuskice za zube?

Ljuskice za zube možemo ugraditi samo na jedan zub koji pacijentu stvara problem ( kao što je rupica u zubu, udubljen ili otkrhnut zub)  ili na više njih ukoliko pacijent želi potpuni estetski makeover koji će vratiti ljepotu i svježinu njegovog osmijeha. Nakon profesionalnog pregleda i procjene u stomatološkoj ordinaciji, preporučit ćemo vam vrstu ljuskice koja najbolje odgovara vašim zubima a nakon minimalnog ili nikavog brušenja zuba kako bi se napravilo mjesto za ljuskicu, uzeti vaš otisak prema kojem se izrađuju ljuskice koje ćemo vam ugraditi u zub ili zube. Suvremena stomatologija omogućuje da prije konačne ugradnje ljuskica omogućimo pacijentu postavljanje privremenih ljuskica kako bi pacijent, zajedno s nama, vidio kako bi njegove ljuskice za zube trebale izgledati i kako bi ih mogli modificirati ako za to postoji potreba ili želja ( naprimjer, usavršiti oblik, boju ili veličinu ljuskica) prije njihove konačne ugradnje.