• +385 1 557 38 39

    NARUČITE SE

EDC primjer nadomještanja zubi

Kako nadomjestiti izgubljeni zub?

Zašto uopće gubimo zube?

Čovjek sa sva 32 zuba – zdrava zuba – jest sretan čovjek. No, čim se to savršenstvo poremeti gubitkom samo jednog zuba, javlja se problem koji s vremenom postaje sve veći. Zašto? Zato što je Priroda stvorila mehanizam koji skladno funkcionira jedino ako svi njegovi članovi obavljaju svoj dio posla. U mehanizam su uključeni zubi gornje i donje čeljusti, žvačni mišići te čeljusni zglobovi.

Kad jedan zub nedostaje, preostali zubi se pokušavaju prilagoditi novonastaloj situaciji mijenjajući svoj položaj – susjedni se naginju u prazan prostor da ga zatvore, a zub iz suprotne čeljusti, iznad praznine, počinje u nju izrastati. Mijenja se način žvakanja i prijenos opterećenja pa s vremenom stradaju i zglobovi koji postaju bolni i istrošeni. Osim toga, mijenja se estetika lica i mogućnost normalnog izgovaranja slova, ako govorimo o gubitku prednjih zuba. 

Zubi ne ispadaju zbog starosti. Glavni razlog je loša oralna higijena i rijetki odlasci stomatologu. U rjeđim situacijama uzrok može biti trauma (udarac u lice, pad s bicikla, itd.). Loša higijena dovodi do nastanka karijesa, nesanirani karijes širi se dublje i uzrokuje upalu pulpe koju rješavamo liječenjem zuba, odnosno devitalizacijom. Takav zub je slabiji od vitalnog i lakše puca, najčešće vertikalno – tada mu nema spasa i mora se vaditi.

Zubni kamenac je nakupina minerala iz sline i nastaje jače kod osoba čija je slina njima bogata. Kamenac se hvata na zub, uzrokuje upalu zubnog mesa (gingivitis) i čini idealno područje za naseljavanje bakterija koje prodiru sve dublje u kost i uništavaju potporni aparat korijena, što znači da se zub počinje klimati te na kraju ispada. Takvo stanje naziva se kronični parodontitis.

Stoga, da biste izbjegli takve neugodne okolnosti, zube morate svakodnevno “trenirati”. Kao što je za tjelesno zdravlje i dobru formu potrebno vježbati svakodnevno, tako je bitno i da zubima posvetimo pažnju – dvije minute, dvaput dnevno – barem! U brigu su uključeni četkanje, čišćenje koncem i interdentalnim četkicama te ispiranje vodicama za usta. Naravno, neizostavne su redovne kontrole kod stomatologa uz čišćenje zubnog kamenca.”Lošom oralnom higijenom hranimo bakterije, ostajemo bez zubi i imamo neugodan zadah.

3 načina nadoknade zuba koji nedostaje

Mobilna proteza je nadomjestak koji leži na sluznici i nadomješta izgubljene zube. Ona može biti djelomična ili potpuna. Materijal od kojeg se izrađuje je akrilat koji može biti ojačan metalnim legurama.

  • djelomična proteza koristi se u čeljusti u kojoj nisu izgubljeni svi zubi pa joj oni služe kao oslonac za opterećenje i omogućuju da se ne odiže s ležišta
  • potpuna proteza leži na sluznici potpuno bezube čeljusti

Pod fiksne radove ubrajamo zubne mostove. Kad nedostaje jedan zub, susjedna dva mogu se izbrusiti i služiti kao nosači konstrukcije mosta, odnosno zuba koji premošćuje nastalu prazninu. Izrađuju se od metalkeramike (metal presvučen slojem keramike) ili od potpune keramike koja je estetski prihvatljivija.

Zubni implantat je titanski vijak koji se ugrađuje u kost na mjestu gdje zub nedostaje i zamjena je njegovom korijenu. Na vijak dolazi suprastruktura (abutment) koja ga povezuje s zubnom krunicom. Osim jednog zuba, implantatima možemo nadomjestiti i više zuba povezujući implantate mostovima. Na primjer: ako nedostaju trojka, četvorka, petica i šestica, implantate postavimo na mjesto trojke i šestice. Oni će nam služiti kao uporište za most, a konstrukcija mosta će prekrivati prazne prostore iznad četvorke i petice.

Također zubni implantati nam mogu služiti i kao uporište za zubne proteze kod potpuno bezubih osoba. Njima zapravo dobijemo novi zub koji se integrira u kost kao i prirodan te može normalno podnijeti opterećenje pri žvakanju. Najvažnije od svega je što pacijent ne osjeća nelagodu privikavanja na strano tijelo jer ga prihvaća kao svoje.

Bitno je napomenuti da se prema svakom protetskom radu pristupa kao da je vlastiti zub što znači da se treba provoditi pravilna oralna higijena koja uključuje četkanje, interdentalne četkice i zubni konac. Mnogi ljudi pogrešno shvaćaju da fiksni protetski radovi “čuvaju” prirodne zube od nastanka plaka i karijesa, pa smatraju da ih ne treba četkati. Međutim, bakterije se jednako hvataju i na krunice i mostove te jednako tako mogu uzrokovati karijes, gingivitis i parodontitis prodirući u zubno meso i dentin zuba. One ne prodiru kroz metal ili keramiku, nego se hvataju za rub nadomjestka, tamo se razmnožavaju i napadaju strukturu zuba koja ispod razine zubnog mesa nije presvučena krunicom. Stoga se i zubni nadomjesci održavaju jednako kao i zdravi zubi.

Ono što je idealno za Vas ovisi o Vašem kompletnom zdravstvenom stanju, stanju preostalih zuba, stupnju resorpcije kosti i njenoj gustoći, održavanju oralne higijene te o osobnim navikama i načinu života. Uzimajući u obzir sve kriterije, EDC tim doktora će Vam predložiti plan terapije s dugoročnom trajnošću na obostrano zadovoljstvo.