Centar estetske stomatologije interijer 8

Esthetic Dental Center pojašnjava: ugradnja implantata i all-on-4 metoda

Pacijenti nas često pitaju o mogućnostima nadoknade jednog ili više zuba. Kao najbolje rješenje nameću se zubni implantati. Oni nisu novost – povijest modernih implantata počinje prije više od 50 godina. Kroz vrijeme, oralna kirurgija i implantati su napredovali pa ih danas potpuno sigurno i rutinski koristimo za rehabilitaciju djelomično ili potpuno bezubih čeljusti . U slučaju da pacijent nema zuba, ili da su preostali zubi toliko slabi da se ne mogu sanirati za kvalitetan protetski rad (mostovi i krunice) i moraju se izvaditi, postoje tri rješenja:

1) totalne proteze

Totalne ili potpune proteze nadomještaju izgubljene zube, no većina ljudi ih teško podnosi jer često nisu stabilne prilikom jela i govora (padaju), konstrukcija im je relativno masivna, smanjuju osjet hrane te ne izgledaju uvijek prirodno. Prednost im je što su jeftine.

2) proteza na implantatima

Ovo rješenje je puno bolje od prethodnog jer se protetika drži na 2 ili 4 implantata te je tako potpuno stabilizirana. Konstrukcija proteze poduprte implantatima je smanjena (reducirana) što znači da pacijent može bolje osjetiti okus hrane, lakše govoriti itd. Ove zubne proteze se skidaju pa ih se lako čisti. Dobar su odabir u slučaju kada pacijent ima poteškoća s održavanjem higijene (npr. kronične degenerativne bolesti), a cjenovno su prihvatljive.

3) all-on-4 ili all-on-6

All on four podrazumijeva ugradnju 4 zubna implantata pod posebnim kutem te fiksni rad na implantatima (fiksna proteza ili zubni most). Ovaj sustav je posebno indiciran kada u stražnjoj regiji (stražnji zubi) postoji jako malo kosti, što otežava klasičnu implantološku terapiju (6 ili 8 implantata i fiksni metal keramički most). Naime, kako bi se dobilo dovoljno mjesta za ugradnju implantata, potrebno je ugraditi umjetnu kost, podići sinus (sinus lift), čekati više mjeseci, zatim obaviti implantaciju pa opet čekati više mjeseci… Taj proces je dugotrajan, bolan i skup, a rezultati su zapravo nepredvidivi. All-on-4 (all-on-6) metoda se temelji na implantaciji u prednji dio čeljusti, gdje ima dovoljno kosti, te se tako zaobilazi potreba za ugradnjom kosti, dizanjem sinusa itd. U jednoj posjeti, uz uporabu anestezije, moguće je ugraditi implantate te izraditi privremeni fiksni rad. Dakle, pacijent doslovno ujutro obavi operaciju, a popodne dobiva nove zube s kojima može jesti, smijati se i pričati, sasvim normalno. Nakon otprilike 4-6 mjeseci, kada se preostala kost i meko tkivo u ustima potpuno pregradi i remodelira, izrađuje se trajni rad. All on 4 konstrukcija je fiksna, što znači da se ne skida, osim u ordinaciji zbog eventualnog pregleda, popravka ili čišćenja. No, fiksni rad nosi i jednu veliku odgovornost, a to je pravilno održavanje higijene. Ako pacijent ne čisti svoj nadomjestak i ne dolazi na redovite kontrole stomatologu, velika je mogućnost da će doći upale i potencijalno do gubitka implantata.

Cijena all on 4 ovisi o brandu koji se koristi te naravno o samoj ordinaciji. Na tržištu je mnoštvo brandova, svi imaju komponente za all on 4, a neki od najpoznatijih i najboljih su Straumann, Nobel Biocare, zatim MIS, Ankylos itd. Ove marke iza sebe imaju stotine tisuća prodanih implantata, dugogodišnje studije, brojne inovacije i patente te su stoga i nešto skuplji od tzv.“low cost“ implantata.

U nastavku možete pročitati primjer izrade zubi all on 4 metodom.

Primjer

Pacijent dolazi u ordinaciju nakon vađenja preostalih zuba u gornjoj čeljusti koje je teško oštetio kronični parodontitis. Prethodni stomatolog u domu zdravlja je sugerirao izradu klasičnih mobilnih proteza, ali pacijent želi fiksno rješenje u najkraćem mogućem roku – ne želi biti bez zuba zbog prirode svog posla koja uključuje svakodnevni socijalni kontakt i putovanja. Također, dugo je vremena zbog dentalnog straha izbjegavao stomatologe te sada želi riješiti svoj problem što prije. Uvidom u 3D snimku, odnosno dentalni CBCT, nalazi se dosta loše stanje kosti u stražnjoj regiji; izgubilo se na visini, ali i na širini kosti, pa bi klasična implantološka terapija (fiksni most na 6-8 implantata) uključivala obostrano veliko dizanje sinusa (sinus lifting) i opsežnu augmentaciju kosti (umjetna kost). Tek nakon 6-8 mjeseci bi bilo moguće ugraditi implantate, a zatim bi se čekalo još 3-4 mjeseca na oseointegraciju (povezivanje implantata s kosti) prije nego što bi se mogli izraditi novi zubi, odnosno metal keramički most na implantatima. Pacijentu nije prihvatljivo toliko čekati, ne želi prolaziti više složenih operacija, a i financijska konstrukcija takve terapije je nepovoljnija od alternative – all-on-4. All on 4 sustav je predložen kao idealno rješenje za pacijentove potrebe.

U jednom danu će mu biti ugrađena 4 implantata koji će nositi fiksnu konstrukciju (zubni most), a pacijent iz ordinacije izlazi s novim zubima, dakle od ugradnje implantata do novih zuba će proći maksimalno 12 sati! Za 6 mjeseci kada se promijeni i stabilizira situacija u ustima izraditi će se definitivni rad po novom otisku. All on 4 se temelji na 4 posebno pozicionirana implantata (prema analizi precizne CBCT 3D snimke kosti) te spojkama (multi-unit abutment) koje su dizajnirane da odmah po implantaciji podnesu opterećenje fiksnog rada. Zubi koje pacijent dobiva su izrađeni od estetskog akrilatnog materijala te su potpuno individualizirani sukladno pacijentovoj fizionomiji i željama. Skidaju se samo u ordinaciji od strane stomatologa (fiksirani su vijkom za implantat), a za potrebe čišćenja i kontrole, jednom ili dva puta godišnje. S ovim nadomjestkom pacijent može najnormalnije govoriti, jesti i izgledati, odmah po ugradnji implantata.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy