• +385 1 557 38 39

    NARUČITE SE

Žena s prekrasnim osmijehom nakon izbjeljivanja zubu u EDC centru

Estetska stomatologija

Što je estetska stomatologija?

Prekrasan osmijeh je važan dio dojma koji ostavljamo na ljude! Koristeći umjetničke vještine i tehnološki napredak, omogućit ćemo vam ljepši, mladenački osmijeh i više samopouzdanja. To je, u osnovi, estetska stomatologija.

Zašto Centar za estetsku stomatologiju?

Centar za estetsku stomatologiju Zagreb specijalizirana je stomatološka ordinacija s vrhunskim stručnjacima u područjima estetske stomatologije. Naš Centar posjeduje najviše svjetske certifikate u estetskoj stomatologiji.


Smile design – zdrav i lijep osmijeh!

Moderna stomatologija ispravlja razne estetske i funkcijske nedostatke zuba, ali i osmijeh u cijelosti. Prema istraživanjima, osmijeh je među prvim stvarima koje zapažamo na drugoj osobi. Privlačan i ugodan osmijeh znači mnogo u svakodnevnoj komunikaciji. Nedavno je razvijen revolucionarni alat za aktivno uključivanje pacijenta u dizajniranje svog novog izgleda, tzv. “Smile design“. Postupak se sastoji od fotografiranja pacijenta u fotostudiju i uzimanja otisaka, nakon čega se fotografije prenose u kompjuterski software i počinje dizajn novog osmijeha (digitalni smile design). Svaki zub može se oblikovati zasebno, raznim alatima. Zubi su prikazani vjerno i u prirodnoj boji. Pacijent može svojim sugestijama, a u suradnji sa svojim estetskim stomatologom, kreirati detalje svog budućeg osmijeha, po želji. Na temelju digitalnog smile designa tehničar izrađuje simulaciju budućih zuba u vosku (wax-up). Po drugom dolasku u ordinaciju, direktnom izradom privremenih nadomjestaka u ustima pacijenta, dobivamo tzv. „mock-up“ – vjeran prikaz oblika, veličine i boje budućih zuba! U ovoj fazi isproba se funkcija budućeg protetskog rada I također se može, po potrebo, modificirati oblik. Na ovaj način dobivaju se iznimno individualizirani i visokoestetski radovi (keramičke ljuskice, bezmetalne zubne krunice itd.).

Smile design je pojam u estetskoj stomatologiji koji označava individualizirani koncept kreiranja zdravog i lijepog osmijeha u suradnji s pacijentom i dentalnim tehničarom. Omogućuje da pacijent prije samog tretmana, a uz pomoć privremenih, individualno izrađenih modela (tzv. „wax up“ i „mock up“) dobije konkretnu sliku o tome kako će izgledati  budući osmijeh te da aktivno sudjeluje u njegovom nastanku.

Proces smile designa izgleda otprilike ovako:

  1. Fotografiranje u fotostudiju
  2. Uzimanje otisaka zuba i registriranje pacijentovih želja
  3. Dizajniranje osmijeha u digitalnom obliku
  4. Izrada „wax up-a“ u laboratoriju. Tehničar na gipsanom modelu uz pomoć specijalnog voska, a prema uputi stomatologa i pacijenta, odnosno digitalnog smile designa, izrađuje „nove“ zube i šalje ih u ordinaciju
  5. Stomatolog prezentira novu situaciju pacijentu uz pomoć modela
  6. Stomatolog prenosi novu situaciju u usta pacijenta uz pomoć silikonskog otiska i mase za provizorne krune
  7. Jednostavnim i brzim kreiranjem te korigiranjem provizornog rada, pacijentu se omogućuje izražavanje svojih želja i saživljavanje s novim osmijehom i prije nego je gotov
  8. Tehničar izrađuje definitivni rad

Izbjeljivanje zubi

Izbjeljiivanje zuba je bezbolan postupak kojim se uklanjaju obojenja zubi, uklanjanjem smeđih i žutih mrlja. Cilj je postizanje individualnog optimuma bjeline koja izgleda prirodno, rezultati su individualni i variraju od osobe do osobe, ovisno o građi zuba i tipu procedure. Zubi su obojani zbog mrlja, starenja, kemijskih oštećenja, lijekova, kave, čaja, cigareta, genetike, bolesti.

a) Izbjeljivanje zubi u ordinaciji (In-office bleaching) 

Izbjeljivanje zubi u ordinaciji je postupak kojim se kroz  posjetu od oko sat vremena dobiva brza, drastična i trajna promjena u boji zuba.

b) Izbjeljivanje zubi kod kuće (Home bleaching)

Izbjeljivanje zubi kod kuće pomoću individualno izrađenih udlaga ili trakica koje se lijepe na zube je proces koji se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa In-office izbjeljivanjem. Postupno se postižu odlični dugotrajni estetski rezultati.

Ljuskice za zube

Ukoliko niste zadovljni svojim osmijehom, možda su zubne ljuskice rješenje za vas. U našoj stomatološkoj ordinaciji možemo vam ponuditi dvije vrste ljuskica za zube: kompozitne ljuskice ili keramičke ljuskice

Bijele plombe

Bijele plombe (ispuni) poznati još kao i kompozitni ispuni, zatvaraju manje rupe u zubu ili zubima nastale radi karijesa ili loma zuba. U estetskoj stomatologiji danas se više ne koriste tzv.crne plombe – amalgami, nego se zamijenjuju bijelim plombama koje su zdravstveno, ali i estetski prihvatljivije.


Zubni implantati

Ako vam nedostaje jedan ili više zuba, a želite se ponovno smijati, govoriti i jesti sa osjećajem ugode i samopouzdanja, implantati su možda rješenje za Vas. U Centru za estetsku stomatologiju koristimo samo najbolje svjetske implantate; StraumannMIS, i Nobel.

Više detalja o zubnim implantatima, vrstama implantanata te njihovom postavljanju u našoj stomatološkoj ordinaciji možete pročitati ovdje.