Endodoncija - "na rubu živaca" (primjer iz prakse)

korijen zuba, endonancija, korijenski kanali, upaljeno zubno tkivo, zdravi zubi, zubno meso

Endodoncija - liječenje korijenskih kanala

Slučaj endodoncije kod pacijentice

Pacijent dolazi zbog konstantnih bolova praćenih oteklinama zbog upale donje sedmice. Zub je kroz više mjeseci neuspješno liječen (otvaran i zatvaran bez pravilnog endodontskog tretmana), pacijent je „na rubu živaca“ i počinje osjećati probleme zbog čestih uzimanja antibiotika i analgetika.
RTG snimka koju pacijent donosi pokazuje opsežnu destrukciju krune i kosti oko korijenja zbog dugotrajne infekcije.

 

Odmah se pristupa endodontskoj obradi. Donji molari u prosjeku imaju 3 ili 4 kanala u kojima se nalaze živci i žile (pulpa). Infekcija koju uzrokuje karijesni proces inficira te kanale te uzrokuje upalu u kosti. Kako bi se zub spasio od vađenja i zaustavila daljnja destrukcija okolne kosti, potrebno je naći i očistiti (instrumentirati) te zabrtviti sve kanale. U konkretnom slučaju nađeno je i obrađeno čak 5 kanala, što bi bilo izuzetno teško bez moderne opreme i preciznih postupaka (strojna ProTaper NEXT endodoncija zadnje generacije, endometar za određivanje duljine kanala, lupe s povećanjem, specijalistički protokoli ispiranja i punjenja kanala). U samo dva posjeta od 45 min. zub je spašen i restauriran, a pacijent riješen bolova i nelagoda te velikih troškova koje bi uzrokovala nadoknada izvađenog zuba.

 

Što je endodoncija?

Kako se liječi endodoncija?

Cjenik endodontskog lječenja

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, ili se želite naručiti na kontrolni pregled javite nam se porukom ili nas nazovite na 01/557 3839 svaki radni dan od 08:30 - 20:00.

 

Centar estetske stomatologije Zagreb - Objavljeno 17.11.2014 - 12579 pogleda

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima...