• +385 1 557 38 39

    NARUČITE SE

Udlaga za zube

Bruksizam – nesvjesno škripanje zubi

Vaši su zubi postali vrlo osjetljivi na podržaje, osobito pri konzumaciji toplih, hladnih, slatkih ili kiselih namirnica? Osjećate bol ili nelagodu u prednjem dijelu uha prilikom žvakanja, ili bol i napetost žvačnih mišića, osobito u jutarnjim satima? Partner ili član obitelji vas je upozorio da noću u snu škripite zubima? Sve su to simptomi koji upućuju da imate bruksizam. Ako osjetite ove simptome ili vas ukućani upozore da noću škripite zubima, što prije se javite stomatologu jer bruksizam može ostaviti velike negativne posljedice na vašim zubima i liječenju je potrebno pristupiti što prije.

Što je bruksizam?

Bruksizam je psihogeno uvjetovano škripanje i stiskanje zubi tijekom sna i/ili u budnom stanju. Sile koje pritom djeluju na vaše zube, desni i čeljusne zglobove mnogo su jače nego kod običnog žvakanja. Postoje dvije vrste manifestacije bruksizma u smislu škripanja zubi: škripanje koje uključuje pokrete donje čeljusti i može biti prilično glasno ( radi čega će vjerojatno tijekom škripanja u snu vaši ukućani primijetiti da nešto nije u redu) ili stiskanje zuba kod kojih nema pokreta donje čeljusti pa je stoga nečujno. Unatoč tome, pacijent ćesto, osobito tijekom jutra, osjeća glavobolju ili bolove prilikom žvakanja, zubi mu postaju osjetljivi na podražaje ili osjeća napetost žvačnih mišića.

Nekad se vjerovalo da bruksizam uzrokuje nepodudarnost gornjeg i donjeg zubnog luka, no novija istraživanja pokazuju da je bruksizam zapravo psihogeno uvjetovan i uzrokuju ga naše unutarnje tegobe poput prevelikog stresa, napetosti i anksioznosti kojima smo često izloženi u modernom, ubrzanom tempu života i rada. Bruksizam uzrokuje prekomjerno trošenje i pucanje zuba, te bolove u zubima, čeljusti, čeljusnim zglobovima i glavobolje. Ukoliko se bruksizam ne liječi posebnim udlagama za zube, kroz dulji vremenski rok može izazvati veliku štetu u cijelom žvačnom sustavu. Udlage za zube protiv bruksizma se nose noću, ugodne su i omogućuju neuromišićnom sklopu da se opusti i odmori, pritom štiteći zube i protetske radove od nepovoljnih sila.

Bruksizam – koji su simptomi?

Bruksizam se često odvija noću, pa pacijent često i ne primjećuje da nešto nije u redu dok ga ukućani ili partner ne upozore da noću škripi zubima. Međutim, ako se to ne dogodi, postoje i drugi, fizički simptomi koji bi mogli upozoriti pacijenta da je u pitanju bruksizam, kao što su:

  • preosjetljivost zuba na podražaje (topla – hladno, kiselo – slatko)
  • boli i nelagoda u predjelu uha prilikom žvakanja
  • bol i napetost žvačnih mišića, osobito ujutro

Zašto je bruksizam opasan?

Bruksizam može dovesti do velikih negativnih posljedica na zubima i u žvačnom sustavu u cjelini. Škripanje zubima uzrokuje i ubrzava njihovo prekomjerno trošenje oje je praćeno promjenama u čeljusnom zglobu. Na taj način zubi postaju vrlo osjetljivi, slabi i lako se lome. Ukoliko se bruksizam ne liječi, trošenje zubiju dovodi do gubljenja zagriza i promjena u fizionomiji lica, a pojavljuju se i bolovi u čeljusti, osjetljivost mišića, česte glavobolje te bolovi u vratu i uhu. Nažalost, često pacijenti plako shvaćaju škripanje zubima, pa se javljaju stomatologu tek kad se bruksizam već nalazi u uznapredovaloj fazi što terapiju često čini dugotrajnijom, složenijom i – skupljom. S druge strane, ako se pacijent javi u ranijoj fazi, i terapija će biti jednostavnija i kratkotrajnija jer bruksizam neće stići ostaviti trajne i opasne posljedice na vašim zubima.

Bruksizam – kako liječiti?

Pri profesionalnom pregledu stomatolog može vrlo lako uočiti da se radi o bruksizmu jer je na griznim površinama istrošena caklina i vidljiv je dentin (unutrašnji sloj zuba koji se nalazi ispod cakline). Kod većine ljudi bruksizam je zapravo prolazan i često nestaje kad nestanu i uzroci stresa. Međutim, bruksizam na vašim zubima može ostaviti brojne negativne posljedice koje mogu uzrokovati daljnje bolesti zuba jer zubi postaju slabi i lomljivi. Ukoliko vam dijagnosticiramo bruksizam, svakako ćemo preporučiti da uklonite ili kontrolirate izvore svog stresa te provesti stomatološku terapiju.

Udlage za bruksizam

Udlage za bruksizam mogu spriječiti bruksizam i njegove negativne posljedice jer će onemogućiti daljnje trošenje i slabljenje žvačnih ploha na zubima, po potrebi povisiti zagriz, omogućiti pravilan položaj čeljusnih zglobova te spriječiti glavobolje i bolove u vratu i uhu koje često uzrokuje bruksizam. Udlage se razlikuju prema debljini i vrsti materijala od kojih su napravljene, a sve se izrađuju individualno na osnovu vašeg zagriza, odnosno otiska vaše gornje ili donje čeljusti. Pacijent ih nosi noću za vrijeme spavanja, ugodne su u ustima i ne uzrokuju bol ili nelagodu. Pomoću udlaga spriječavamo međusobno struganje zubi i daljnje trošenje zubnog tkiva, a pacijent ih nosi onoliko dugo koliko to procijeni stomatolog na osnovu stadija bruksizma. Također, udlaga čuva formaciju vaših zubiju, drži zube u pravilnom položaju koji je ugodan za čeljust a može popraviti i kvalitetu vašeg spavanja, pošto u snu više nećete moći škripati zubima.