• +385 1 557 38 39

    NARUČITE SE

EDC centar Estetske Stomatologije usluge

Bijele plombe (bijeli ispuni)

Bijele pombe (bijeli ispuni)

Crne ili bijele plombe? Koja je razlika i što je najbolje? Zašto je cijena crnih plombi povoljnija od bijelih i zašto se unatoč tome ipak najbolje odlučiti za bijele plombe? To su jedna od najčešćih pitanja koja pacijenti postavljaju našem timu kada je na njihove zube potrebno staviti plombe. Uvijek preporučujemo bijele plombe iz niza zdravstvenih i estetskih razloga koje ćemo objasniti u ovom tekstu, kao i razloge iz kojih crne plombe nisu preporučljive, a u nekim su zemljama čak i zabranjene.

Što su bijele plombe?

Bijele plombe su po sastavu kompozitne smole, odnosno spoj čestica kvarca i različitih minerala u smolastoj bazi koje u sebi nemaju metale, živu i ostale materijale koji mogu biti štetni i opasni po vaše zdravlje. Zbog bijele boje vraćaju zubu prirodan i estetski savršen izgled, a najnovije generacije bijelih plombi otklonile su prijašnju mogućnost ispadanja te su sada dokazano trajnije i čvršće. Osim estetske funkcije, imaju i snažnu zdravstvenu funkciju kao što je drastično smanjivanje mogućnosti za nastanak karijesa i vraćanje prirodne čvrstine vašim zubima zbog mogućnosti fizičkog i kemijskog vezivanja za zube. Iz tih razloga, osobito se preporučuju u slučajevima bolesti ili ozljede zuba, kao što su zalomljen ili slomljen zub, istrošen zub, pokvaren zub ili zatvaranje prostora između zuba. Osim toga, postavljanje bijele plombe zahtijeva manje uklanjanja zdravog zubnog tkiva usred brušenja zuba jer se oblikuju i postavljaju na način da u potpunosti odgovaraju vašem zagrizu (brusi se samo dio zahvaćen karijesom, za razliku od postavljanja crnih plombi kad je potrebno izbrusiti više zubne građe kako bi se napravio prostor za plombu). Za postavljanje bijele plombe dovoljan je jedan posjet stomatologu. Najprije ćemo otkloniti karijes ili sanirati ozljedu vašeg zuba, a zatim očistiti i osušiti nastalu šupljinu te pažljivo u slojevima postaviti bijelu plombu koja će vjerno oponašati izgled vašeg zuba. Zahvat je u potpunosti bezbolan.

Bijele plombe – kompozitni ispuni

Bijele plombe (ispuni) zatvaraju manje defekte u zubima nastale karijesom ili traumom (lom). U prošlosti su materijal izbora često bile tzv. crne plombe – amalgami, a danas su estetski i zdravstveno neprihvatljive te ih se preporuča zamijeniti. Materijali koje koristimo su visoko estetski kompoziti. Ispuni se izrađuju tako da vjerno oponašaju izgled zuba. To znači da se ispunom oblikuje svaka kvržica i udubina kao kod prirodnog zuba, a prijelaz između zuba i ispuna mora biti neprimjetan i zapoliran. Na oblikovanju kvržica se inzistira ne samo iz estetskih, već i iz funkcijskih razloga. Ako se ovo ne poštuje, može doći do bolova u zubu ili u čeljusnim zglobovima, loma zuba, zaostajanja hrane i nastanka novog karijesa.

Inlay/Onlay izrada ispuna (plombi)

Umjesto klasičnih ispuna moguće je izraditi i inlay/onlay. Takvi nadomjesci se rade iz keramike u laboratoriju na temelju otiska, a nude još bolju estetiku u vidu reprodukcije najsitnijih detalja zuba te izrazitu trajnost. U zub se cementiraju u jednom komadu, a zahvat je u potpunosti bezbolan.

Koja je razlika između crnog amalgamskog i bijelog kompozitnog ispuna (bijele plombe)?

Razlika je u materijalu i načinu izrade. Crne plombe u sebi sadrže veliku količinu raznih metala poput žive, olova, srebra i bakra koji ne samo da mogu biti štetni po vaše zdravlje, već može doći do pucanja zuba, rubnih pukotina između zuba i nastanka karijesa jer se crna (amalgamska) plomba veže za zub samo mehanički, dok se bijela kompozitna kemijski spaja sa zubom. Osim toga, estetski su neugledni i štetni za okoliš I organizam zbog jakih materijala koji se koriste pri izradi (osobito živa). Amalgamski ispuni su danas sve rjeđi te ih se i rijetko upotrebljava. Kompozitni ispuni (bijele plombe) su u boji zuba i kao takvi estetski, ali i funkcijski najprihvatljiviji.

Zašto crne plombe više nisu preporučljive?

Zbog svog štetnog sastava, slabije kvalitete, neugledne boje, nepotrebnog brušenja zdravog dijela zuba kako bi se napravio prostor za crnu plombu i zaštite okoliša. Bijele plombe ne predstavljaju nikakvu opasnost za zdravlje, u njihovoj se izradi ne koriste nikakvi jaki materijali koji mogu biti štetni za zdravlje, ekološki su u potpunosti prihvatljive, a njihova je kvaliteta i trajnost zbog napretka stomatologije puno veća od staromodnih crnih plombi. Zbog svoje fleksibilnosti i kvalitete materijala imaju snažnu zdravstvenu funkciju, a suvremeni estetski materijali omogućuju njihovo potpuno prilagođavanje zubu i usklađivanje s bojom zuba, što ih čini praktički nevidljivima i na taj način bitno poboljšava estetiku.

Zašto se crne plombe i dalje koriste u svjetskoj stomatološkoj praksi?

Prije svega – njihova cijena je povoljnija, što je u pravilu glavni razlog zašto se neki pacijenti odlučuju za crne plombe, osobito ako se radi o zubima na kojima neće biti vidljive (na primjer, gornji zubi ili bočni donji zubi). Osim toga, amalgamski materijal od kojeg se izrađuju crne plombe je jeftiniji nego dobar kompozitni materijal od kojeg se izrađuju bijele plombe, a za izradu amalgamskog ispuna potrebno je manje vremena od izrade kompozitnog. Unatoč tim samo naizgled praktičnim prednostima, crne plombe su zakonom zabranjene u nekim europskim zemljama kao što su Norveška, Danska i Švedska, upravo zbog zaštite ljudskog zdravlja i zaštite okoliša.

Zašto zamijeniti crne plombe u bijele plombe?

Zamjena crnih plombi u bijele preporučljiva je iz zdravstvenih i estetskih razloga. Bijele plombe imaju “zdravstvenu” funkciju koja do jedne mjere jača vaše zube, vraća im čvrstinu i smanjuje mogućnost nastanka karijesa.  Osim toga, njihova estetska prednost u odnosu na crne plombe je neusporediva: bijele plombe u potpunosti su prilagođene vašim zubima i njihovoj boji, a vašem osmijehu vraćaju prirodnu ljepotu i zdrav izgled. U našoj ordinaciji možete zamijeniti crne plombe bijelima u potpuno bezbolnom zahvatu pri kojem ćemo pažljivo izvaditi crne plombe, te pomoću visoko kvalitetnih suvremenih materijala postaviti nove bijele plombe koje će u potpunosti prilagoditi vašim zubima i njihovoj boji te štititi njihovo zdravlje i ljepotu vašeg osmijeha.